Tot besluit

Constantijn (Capitolijnse Musea, Rome)

Het laatste plaatje in mijn reeks over de illustraties uit Het visioen van Constantijn: u kon al weken geleden raden wat het zou zijn. Inderdaad, de delen van de kolossus van Constantijn die ooit heeft gestaan in de door Maxentius gebouwde en door Constantijn voltooide basiliek op de Velia (de heuvel tussen het Forum Romanum en het Colosseum). Een van de beroemdste beelden uit de Romeinse tijd, te zien in elke reisgids en elk handboek antieke kunstgeschiedenis.

Zoals zoveel sculptuur uit de tijd van Constantijn is ook dit – althans, dat vermoeden sommige kunsthistorici – een bewerking: het portret stelde eigenlijk keizer Hadrianus voor maar is ontdaan van zijn baard en daarna nog wat aangepast. Ik laat in het midden of het waar is.

***

Ik neem, ook namens Vincent Hunink, afscheid van u. Het was aardig dagelijks over de illustraties van Het visioen van Constantijn te bloggen, maar nu is het tijd om daar een punt achter te zetten. Deze blog zal worden geactualiseerd met correcties en aanvullingen, en wie weet nog eens iets anders, maar voor het moment dank ik u voor uw belangstelling.

Advertenties