Het beleg van Verona

De belegering van Verona

In het voorjaar van 312 stak Constantijn de Alpen over om zijn rivaal, de usurpator Maxentius, uit te schakelen en zelf de enige heerser in het westen van het Romeinse Rijk te worden. Zijn leger was klein: snelheid ging in deze operatie voor slagkracht, wat suggereert dat Constantijn Maxentius wilde uitschakelen vóór deze zich had kunnen versterken.

De voornaamste bron voor de gebeurtenissen is de Lofrede van 313 (Panegyricus XII), die werd uitgesproken toen Constantijn was teruggekeerd naar zijn residentie in Trier. De spreker vertelt hoe zijn vorst, toen hij de Alpen was overgetrokken, in Italië eerst het stadje Susa innam. Daarna veroverde hij Turijn, werd hij feestelijk onthaald in Milaan en nam hij persoonlijk deel aan de bestorming van Verona.

Die ziet u hierboven afgebeeld: een reliëf op de boog van Constantijn in Rome. Links komen soldaten aanlopen die dezelfde uitrusting dragen als de infanterist waarover ik onlangs blogde. Achter hen staan boogschutters, terwijl het stedelijk garnizoen zich verdedigt met speren en stenen.