Een heipaal uit Keulen

Heipalen (Römisch-Germanisches Museum, Keulen)

In de eerste jaren van zijn regering was Constantijn vooral bezig aan de Rijngrens. Een goede manier om buiten de conflicten te blijven die in Italië werden uitgevochten. Zo versloeg hij de Bructeren, een van de stammen die deel uitmaakten van de Frankische federatie. De Redenaar van 310 vertelt:

Daarnaast bent U een brug aan het slaan bij Keulen. Zo geeft U de restanten van die zwaar getroffen stam nog een extra veeg uit de pan. Nimmer mogen zij hun vrees afleggen, altijd moeten zij vrezen, altijd de smekende handen uitsteken! … U acht het iets fraais (en het is ook inderdaad bijzonder fraai) dat die Rijn niet louter wordt betreden in zijn bovenste loop, waar hij door breedte tal van ondiepten vertoont of door nabijheid van de bron maar een smalle stroom vormt. Nee, het moet ook over een nieuwe brug en daar waar hij compleet is, na verzwelging van reeds vele waterstromen, die tot hem zijn aangevoerd door onze eigen, machtige rivier en door de barbaarse Neckar en Main, daar waar hij door onstuimige toevloed bruist en kolkt, één bedding niet langer verdraagt en dolgraag zijn armen uit wil vloeien.

Waarna de spreker zich nog even uitput door middel van vergelijking met de bruggen die eerdere heersers hadden gebouwd en die – eerlijk is eerlijk – wel wat groter waren dan die bij Keulen. Dat die brug ondertussen werkelijk heeft bestaan, blijkt uit de heipalen die u hierboven ziet afgebeeld. Ze zijn te zien in
het Römisch-Germanisches Museum.