Constantius

Constantius I (Altes Museum, Berlijn)

Ik heb deze kop een paar keer gezien en elke keer was ik verbaasd. Beschadigd als het is, is dit portret van de Romeinse keizer Constantius Chlorus gewoon mooi. Misschien komt het doordat de verf die ooit de pupillen aangaf, er nog is. Misschien is het om een andere reden, ik weet het niet.

Een interessante figuur overigens. Hij is afkomstig uit het huidige Servië, liep op het juiste moment over naar Diocletianus, werd beloond met hoge functies en volgde in 305 Diocletianus’ medekeizer Maximianus op. Het systeem van de tetrarchie werkte, maar ruim een jaar later overleed Constantius in York.

Zijn soldaten bekrachtigden een van zijn laatste beslissingen: dat zijn zoon Constantijn hem zou opvolgen. Dat was constitutioneel drijfzand. Weliswaar had Constantius het recht zijn opvolger aan te wijzen, maar er was eigenlijk al een andere kandidaat: Severus. Constantijn kreeg weliswaar erkenning van de andere vorsten, maar niet met de hoge rang van augustus. Hij moest genoegen nemen met de titel van caesar.

Constantijn slikte de vernedering één keer. Toen het een tweede keer gebeurde, blies hij het tetrarchensysteem op.