Maximianus

Maximianus (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Het beeld hierboven, gevonden in Utica bij het huidige Tunis, staat in het Rijksmuseum van Oudheden. Het stelt keizer Maximianus voor, de collega van Diocletianus. Samen regeerden ze het enorme Romeinse rijk: Diocletianus in het oosten en Maximianus in het westen. Ze hadden twee caesares, onderkeizers, namelijk Galerius en Constantius (de vader van Constantijn). Het systeem met twee opperkeizers, de augusti, en twee onderkeizers was bedoeld om stabiliteit en rust te brengen na het chaotische derde kwart van de derde eeuw. Het werkte.

Maximianus en Diocletianus traden in 305 af en trokken zich terug uit de politiek: laatstgenoemde in Split, eerstgenoemde misschien in Piaza Armerina op Sicilië. Hij zou echter twee keer proberen terug te keren. De details hoeven ons nu niet bezig te houden – u leest Het visioen van Constantijn maar – maar het komt erop neer dat Constantijn hem de dood injoeg.

Zowel vader Constantius als diens zoon Constantijn waren overigens getrouwd met een dochter van Maximianus, wat aan het einde van deze vorst iets extra wrangs geeft.