Uitnodiging

De Constantijncamee (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Afgelopen weekend maakte ik het register op Het visioen van Constantijn en daarna ging het boek, dat Vincent Hunink en ik de afgelopen maanden hebben gemaakt, voorgoed uit mijn handen. Het is nu bij de uitgeverij en het zal, ijs en weder dienende, in april in de winkels liggen. Als u het meteen wil hebben, bestelt u het hier.

En dus is het nu tijd u uit te nodigen voor de boekpresentatie. Die is – waar anders? – in het Rijksmuseum van Oudheden en wel op dinsdag 24 april. U bent natuurlijk de hele dag welkom in het museum, maar ons programma begint om 15:30 in wat ze daar in Leiden aanduiden als de “Tempelzaal”. Dat is gewoon de grote zaal waar je binnenkomt. Ikzelf zal een kwartiertje praten over het boek en daarna zal Vincent iets vertellen over antieke redevoeringen. Wellicht draagt hij ook iets voor.

Vervolgens is het woord aan Huub Eggen, die vertelt over halo’s. Dat zijn lichtkringen rond de zon en hoewel Vincent en ik ons niet vastleggen op één verklaring voor wat Constantijn langs de weg naar Grand heeft waargenomen, denk ik dat de theorie dat het een halo was de minst slechte was. In elk geval is ze plausibeler dan het idee dat hij heeft gedroomd – ik blogde daar al eens over.

De volgende spreker is Ben van den Bercken, die vertelt over Constantijncamee. Ik ga hier het gras niet voor zijn voeten wegmaaien, maar u ziet het voorwerp hierboven en u herkent hoe fraai het is. Het is ook echt interessant.

Tot slot wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Marc van Oostendorp, een neerlandicus die zich er als geen ander voor inzet de inzichten van de humaniora te doen aankomen waar ze horen: bij de burger. Hij werkt sinds kort aan de Radbouduniversiteit en is zo een collega van Vincent, en hij houdt zich ook bezig met wetenschapscommunicatie.

Uiteraard is zo’n eerste exemplaar geen echt eerste exemplaar, al was het maar omdat er acht boeken tegelijk van de drukpers af komen rollen. Maar Marc zal in elk geval het exemplaar krijgen dat Vincent en ik het eerste in handen krijgen.

Het wordt vast een leuke bijeenkomst, opgeluisterd door de goede mensen van re-enactmentgroep Fectio. Dus kom allemaal gezellig langs. Als u zich hier aanmeldt, staat er zeker een stoel voor u klaar.

Advertenties